Intressanta fakta om kajaker

Intressanta fakta om kajakpaddling kommer säkert att få dig att bli upphetsad över att gå ombord på en kajak.

Det är den perfekta kombinationen av träning, kul och äventyr. Kajakturer är populära bland tonåringar och vuxna som vill smaka på äventyr och avkoppling.

1. Ordet "kajak" betyder "mans båt" eller "jägarens båt"

Idag förknippar människor ofta kajakpaddling med chilla, nöje och äventyr. Kajaker hade dock ett annat syfte då. De var från början konstruerade för att jaga efter mat. Kajaker var perfekta för att följa djur som bebodde stränderna.

Kajaker var också ett lämpligt transportmedel eftersom de var små. Det gjorde att människor kunde smyga på djur utan att skrämma iväg dem.

2. Kajaker härstammar från de subarktiska regionerna

En av de mest intressanta kajakfakta är detta. Bland de infödda stammar som använde kajaker är aleut-, eskimå-, ainu- och inuitjägare. De levde i de subarktiska områdena på Grönland, Nordamerika och nordöstra Asien.

3. Gamla kajaker var gjorda av valben och djurskinn

Till skillnad från idag, när vem som helst lätt kan lägga vantarna på uppblåsbara kajaker, måste man vara kreativ under primitiva tider.

Eskimåerna byggde kajaker genom att antingen sträcka djurskinn över ramar av valben eller använda drivved. Sedan gnuggade de valfett för att vattentäta dem.

De använde sälblåsor fyllda med luft för att förbättra flytkraften i sina fartyg. De placerade den i kajakens främre och bakre del. Förutom enmanskajaken har de också en version som ser mer ut som en modern kajak. De hade större kajaker – kallade umiaqs – som brukade bära tillhörigheter och hela familjer.

4. Oscar Speck reste ombord på en kajak från Tyskland till Australien

Innan första världskriget började gav sig Oskar Speck ut på en resa för att lämna sin fattiga hemstad i Tyskland - Wymarrepubliken. Det var då han paddlade från Donau till Medelhavet ombord på sin hopfällbara kajak. Hans ursprungliga resa var tänkt att sluta i koppargruvorna på Cypern.

Men kallelsen för kajakpaddlingsäventyr var starkare. Oskar Specks äventyr var inte alltid enkel. Han upplevde många hinder när han försökte nå Australiens kust. Denna imponerande bedrift gör inte bara Speck otrolig utan visar också förmågan hos en kajak att motstå oddsen.

7 Jun 2023

Havskajakens förlovade land

© 2024 Havskajak.se. Alla rättigheter förbehållna.